Hardloopweetjes

Waarom hardlopen?

 1. Lopers leven langer. Drie keer per week lekker joggen kan zes jaar langer leven betekenen.
 2. Het versterkt je weerstand. Je wordt minder vaak ziek (vooral griep hou je buiten de deur)
 3. Je voelt je gelukkig. Na 20 tot 45 minuten hardlopen krijg je een behoorlijke scheut endorfine, het gelukshormoon. Ideaal tegen winterdepressies
 4. Goed getrainde hardlopers leveren betere prestaties in bed
 5. Je ziet nog eens wat van Nederland of je omgeving. Hardlopen is een perfecte manier om je buurt of nieuwe natuurgebieden op een snelle manier te verkennen.
 6. Het is een ideale manier om weg te raken van je zorgen of stress en je hoofd leeg te maken. De volgende dagen ga je weer met frisse energie naar je werk of studie.

Motivatietips

Iedereen heeft er in meer of mindere mate last van: Even geen zin om te trainen. Hier een aantal tips om nooit meer een excuus te hebben om een training over te slaan:

 1. Door weer en wind trainen, geeft je pas echt een gevoel dat je een prestatie hebt geleverd. Jij bent een bikkel en overwint de elementen.
 2. Je voelt je altijd lekkerder na, dan voor de training.
 3. Pittige trainingen zijn goed voor je figuur en gezondheid.
 4. De concurrentie zit niet stil.
 5. De sportschool is duurder (en drukker)
 6. Doorbreek de sleur. Pak eens een ander rondje dan het standaard parcours (Een andere ondergrond is ook wel eens lekker en je traint andere spiergroepen)
 7. Kies een voor jou leuk hardloopevenement uit, dat één à twee maanden later plaatsvindt. Spreek met vrienden af, en zet je voornemen (met doelstelling) op social media. Niets motiveert meer dan naar een doel toe te werken.
 8. Je krijgt er weer extra energie en een fris hoofd van.
 9. In de zon krijg je ook nog een lekker kleurtje.
 10. Een pittige training houdt je slankt of zorgt dat je die extra kilo’s kwijtraakt.

Wandelen goede training

De kracht van een goede wandeling stelt je lichaam in staat om kleine aanpassingen te maken die je voeten, knieën en heupen versterken. Lange, stevige wandelingen geven je uithoudingsvermogen bovendien een boost. En wandelen als alternatieve training geeft je lichaam een welverdiende pauze, die kleine pijntjes kan voorkomen. Lees hier hoe je het beste uit een wandeling haalt.

Zweet het en je weet het…

Dit jaar was het bij de CPC en in Zandvoort. Maar zo rond het voorjaar gebeurt het elk jaar weer: Plotselinge warmte bij een grote wedstrijd of pittige training. Een omslag van het weer!  Je bent dan blij als je maar 5 kilometer loopt, maar voor een halve marathon kan je voor de nodige problemen komen te staan.

Je hoofd lijkt wel een rode vuurtoren, en overal loopt het zweet over je lijf. Is dat vervelend of gênant? Nee, zweten is prima. Wie veel zweet, is gezond. Zweten helpt je om de overtollige warmte die je lichaam produceert tijdens het hardlopen kwijt te raken.

Zweten opent de poriën en heeft ook een reinigende functie. Bovendien biedt zweet bescherming tegen allerlei slechte bacteriën. Duitse onderzoekers vonden in transpiratievocht het aminozuur dermicidin. En dat goedje bestrijdt bacteriën.

Dit aminizuur beschermt bijvoorbeeld tegen de E-colli-bacterie, die maag- en darmstoornissen veroorzaakt en tegen candida, een lastige en vaak hardnekkige schimmelinfectie die zowel in mond, darm als vagina voorkomt.

Dus als je zweet, denk dan niet.. 'help!', maar 'joepie, ik ben en blijf gezond!'.

Meer handige informatie

Op het internet kun je veel informatie en weetjes vinden. Kijk voor meer tips ook eens op http://www.hrdlpn.nl/

Bron: Runnersworld